Hasta la vista, Mexico/ Bienvenido Guatemala - Reisverslag uit Guatemala-stad, Guatemala van Tjitske Bos - WaarBenJij.nu Hasta la vista, Mexico/ Bienvenido Guatemala - Reisverslag uit Guatemala-stad, Guatemala van Tjitske Bos - WaarBenJij.nu

Hasta la vista, Mexico/ Bienvenido Guatemala

Door: Tjitske

Blijf op de hoogte en volg Tjitske

04 April 2009 | Guatemala, Guatemala-stad

Vrijdag 3 April
De reis naar Guatemala gaat beginnen.
Guatemala ligt in Midden Amerika tussen aan de noordkant Mexico en Belize en aan het zuiden Honduras en El Salvador. Guatemala grenst aan de ene kant aan de Stille Oceaan en aan de andere kant aan de Caribische zee. De kustlijn heeft een lengte van 400 kilometer. De oppervlakte van Guatemala is 108.890 vierkante kilometer. Guatemala is daarmee iets meer dan 3 keer zo groot dan Nederland. Het landschap van Guatemala is in vier gedeelten te verdelen. 1.Het hoogland 2. De hellingen aan beide zijden van dat hoogland 3.De Petén-regio met vooral grasland en tropisch oerwouden 4. De kustvlakten en de grote meren. De huidige indiaanse bewoners (índigena's) van het hoogland zijn merendeels nog nauw verbonden met de Maya-cultuur die daar omstreeks 1200 voor Christus ontstond. Guatemala het meest kleurrijke deel van Latijns Amerika.
We vertrekken heel vroeg en gaan met een lijnbus naar de grens. Waar we met een volgeladen taxi een stukje niemandsland gaan overbruggen. Wat we daar allemaal zien, het is daar nog drukker dan Beverwijk op zijn drukst. We moeten ook nog een stuk lopen, omdat de taxi niet verder mag, met volle bepakking tussen al die kraampjes en mensen door. Bij de grensovergang gaat het redelijk vlot. Aan de andere kant van de grens staat Carlos, met bus, ons op te wachten. Maar het lijkt nog een hele klus hem in al die drukte te vinden. Al met al is het een heel gedoe maar een leuke ervaring deze grensovergang. Als we Carlos gevonden hebben en de bagage in de grote bus hebben geladen kunnen we vertrekken. Carlos zal het vervoer voor de komende tijd verzorgen. We trekken verder de westelijke hooglanden van Guatemala in. We zijn erg lang onderweg langer dan verwacht vanwege de wegen, deze zijn nog erger dan in België, en we hebben vanwege veiligheidsoverwegingen een andere grensovergang genomen. We gaan naar Tak´alik en overnachten in de Maya Loge. De Lodge ligt in het tropisch regenwoud en is gebouwd op een koffieplantage nog voor een groot deel in de koloniale stijl. De werknemers wonen in het nabijgelegen dorp en delen mee in de extra opbrengsten die het toerisme hen nu biedt. We nemen een duik in het zwembad en we eten nog even met zijn allen en houden het voor gezien voor vandaag.

Zaterdag 4 April
Vlakbij de lodge liggen de mayaruines van Takálik Abaj, die nauwelijks door toeristen worden bezocht, 1700 jaar Maya geschiedenis. Het was indertijd een belangrijk handelscentrum op de route van de kust naar het hoogland. In 800 v Chr werd hier van klei een heilige tempel gebouwd, hij groeide met de stad mee en de laatste toevoeging kreeg hij in 900 n Chr. Op deze vindplaats, een van de oudste van Midden Amerika, zijn nog 100 altaren en steles terug te vinden. Omdat ook de andere tempels van deze site uit klei vervaardigd waren kunnen ze niet worden blootgelegd. Dit in tegenstelling tot de stenen weg, trappen en beelden die veelvuldig aanwezig waren.
Ik maak voornamelijk foto van bloemen en deze keer heb ik moeite mijn aandacht bij de gids te houden. Ik probeer een foto te maken van een kolibrie maar het vogeltje is veel te bewegelijk. Als we terug zijn op de lodge maken we nog een klim, het uitzicht is erg mooi. Als men na de klim nog de koffieplantage wil gaan bezoeken haak ik af en kruip in een van de heerlijke hangmatten. Ik krijg gezelschap van een pauw die het leuk vind om me heen te blijven draaien maar in volle glorie heb ik hem niet kunnen zien.
We gaan aan de lunch en ik pak daarna mijn rugtas om weer verder te trekken met de bus naar Totonicapan. Het is al half 7 als we naar onze kamer kunnen. Er gaan weer veel mee te eten en het is gezellig.

Buenos noches (Goeden nacht). Tjitske.

• 06 April 2009 - 08:06

Frida:

Hoi Sita

Wat leuk alles te lezen en de foto,s bekijken
    Wat een mooie reis
    Geniet nog van je vacantie in Guatemala

Groetjes Frida

• 06 April 2009 - 12:35

Hans:

Hoi zeeuws meisje, zo te lezen vermaak je je wel. Guatemala staat ook op mijn verlanglijst je moet me maar eens bijpraten. Ik zou zeggen geniet met volle teugen en voel je lekker vrij.

Lieve groetjes Hans.

• 06 April 2009 - 19:06

Regien:

Hallo Tjitske,
    Je hebt t naar je zin daar he. Dat beest is dat een varaan? Goeie reis verder. Groeten Regien.

• 07 April 2009 - 06:42

Anita:

Hoi Sita
    Wat een gebeuren toch allemaal , hoe je de reis meemaakt ! PRACHTIG!
    Ik lees toch wel hoe je intens geniet van ALLES.

En voor ons die dit mogen meelezen nog een stukje "geloofscultuur"
    ook .
    Ik vind het geweldig voor jou .
    Lieve groet van ons allen hier op Zeedorp , waar het weeral aan het regenen is.
    Vandaag is het 6 april.
    Liefs ANITA

• 07 April 2009 - 09:36

Patricia:

hoi sita

leuk om je reis zo te volgen,je hebt al heel wat beleeft zo te lezen
    nog 16 dagen en dan ben je alweer terug, dus geniet nog maar van alles
    nog heel veel plezier