Puuc Route
Door: Tjitske
Blijf op de hoogte en volg Tjitske
28 Maart 2009 | Mexico, Mexico-stad
Ik ga zo proberen de foto`s te plaatsen, even rekening houden met de tijd van de foto`s deze staan nog op de Nederlandse tijd, vanaf vandaag veranderd. Met de schouder gaat het gelukkig weer een stuk beter, de nieuwe pijnstillers werken.
Vandaag 28 maart gaan we naar Uxmal dat volgens de archeologen de meest pure mayastad van Mexico is. Uxmal betekent in mayataal drie maal gebouwde een verwijzing naar de gewoonte van de oude volkeren om boven op oude bouwwerken te bouwen.
Maar eerst doen we Kabah aan waar we de Codz pop bekijken en ook mogen beklimmen. Het is een gebouw van 46 meter lang met 10 kamers, de versiering van de gevel bestaat uit 270 maskers van Chaac, god van de regen. De piramides daar zijn vroeger vernield, voor een groot gedeelte door ze in brand te steken, door de Mayabevolking. Daarna zijn ze allen vertrokken. In Uxmal zijn verschillende piramides die weer net anders zijn dan in chichen Itza. Deze piramides zijn ronder. Deze antieke Mayastad ligt in het enige heuvelgebied van het schiereiland Yucatán. Er is nog niet veel bekend over de oorsprong van Uxmal, Bij de bouwwerken staan veel stéles, maar die geven ons geen enkele historische informatie. Het enige vastgelegde gegeven is de naam van de heerser Chac, die de stad rond 900 regeerde. De decoratieve Puuc-stijl bereikte zijn hoogtepunt in Uxmal en de overblijfselen van het ceremoniële centrum zijn een verbijsterde getuigenis van een wereld die compleet verschilde van die van de grootste junglesteden. Volgens een oude legende heeft Uxmal zijn omvang en rijkdom te danken aan een dwerg die over magische krachten beschikte. Hij zou de Piramide van de Tovenaar in 1 nacht hebben gebouwd. De grandioze Piramide van de Tovenaar torent boven het bos uit en is van verre zichtbaar. Met een hoogte van 45 m geldt deze tempel als een van de hoogste en grootste van Yucatán. De ovale vorm is opmerkelijk. De oostelijk zijde van de piramide heeft een zeer lange brede trap (waar nu een ingang is gemaakt naar het binnenste van de piramide) die naar tempel IV leidt. Aan de westelijk kant leidt een duizelingwekkende trap naar tempel III. Langs deze trap word de regengod Chaac aan iedere kant 12 keer herhaald en aan het eind van de trap ook nog een keer in het midden van de trap. De tempel boven is rijkelijk versierd met alweer afbeelding van Chaac. Onder de piramide zitten nog twee tempels. Zo bedekt de oostelijk trap een veel oudere trap, die naar een tempel II leidde. Aan de voet van de westelijke kant hebben archeologen een eerste 'structuur' (Tempel I) ontdekt, die teruggaat tot 569.
Wat er in Chichen Itza gebeurde met het offeren van mannen deed men in Uxal anders. Ook hier bloederige verhalen: het offer van bloed: met de punt van een zwaardvis penetreert de man zijn penis om het bloed te offeren aan de aardgod. De vrouwen penetreerden hun tong met de punt van een zwaardvis om ook bloed te offeren. Waar of niet waar, men weet het niet, maar de afbeeldingen die we daar zien spreken voor zich.
We gaan om half 3 door met de bus naar Campeche een koloniale stad aan de Golf van Mexico. Campeche was in de 16`de eeuw een van de grootste havens in Mexico en een geliefd doelwit voor piraten die hun zinnen hadden gezet op het goud en zilver. Om zich te beschermen tegen de piraten bouwden de Spanjaarden bastions en forten die nog goed bewaard zijn gebleven. Als het lukt zijn ook hier foto`s van.
Ik heb het gevoel dat ik al veel langer weg ben maar het is nog maar 4 dagen Het is een gezellige groep met fijne mensen iedereen heeft het erg naar zijn zin. Soms heb ik behoefte om alleen dingen te ondernemen en dat doe ik dan ook. Na dat ik vanavond gezellig heb gegeten met Vivian en heb gekeken op internet ben ik alleen nog even een kroeg ingedoken en alleen maak je snel contact het was erg gezellig maar een beetje laat.
Groet uit Campeche.
30 Maart 2009 - 13:04
Josée Kort:
Leuk je foto's. Alles komt goed door. Je hebt het helemaal naar je zin daar. Lijkt me ook gaaf om te doen hoor. Voor mij misschien een andere keer. Je weet maar nooit. Nu alvast een goed indruk wat ik dan te zien krijg. Gr. veel plezier. Josée -
30 Maart 2009 - 15:18
Arno:
Hoi meis, allereerst ik ben blij dat het wat beter gaat met je schouder!
de foto's zjn mooi, zien we een beetje wat jij allemaal ziet ;) blijf ze plaatsen he !
KK Arno -
01 April 2009 - 18:27
Anita En De Rest:
Hoi Sita
Leuk hoor de reportage !
Het moet daar geweldig zijn !
Theo's wens is dit ook hoor!daar een keer te gaan ! Voorlopig moeten we het doen met jou verslag en met de boeken die hij erover lees!
Geniet volop en zo af en toe alleen heeft ook zo zijn charme weer !!!!
Lieve groet van tante Lie en ome Fons en een dikke knuffel van ons allen .
Geef je "waar ben je,nu" door aan Peter en Margreet, ze willen ook meekijken .
Tot de volgende keer weer . -
01 April 2009 - 20:24
Wilma:
hoi sita,goed dat het met je schouder beter is.
Wel een mooi gebied waar je nu bent en erg kleurrijk.geniet er van.In de blaauwe hoeve volgen ze je ook hoor je moet er de groeten van hebben, en de groeten van ons.